Scroll Top

Bortemplom

3980 Sátoraljaújhely, Fasor u. 16.

A volt Állami Közpince helyi elnevezése Bortemplom. 1913-ban épült Thoroczkai Wigand Ede tervei alapján, aminek a homlokzatát a hegyaljai mezővárosok címerei díszítik. Korábban a felső szinteken felügyelői és pincemesteri lakások, irodák, árverezési és borkóstoló termek épültek, itt működött a szőlőtermelést is ellenőrző Szőlészeti és Borászati Felügyelőség. Az alsó szint hordógőzölővel, palackmosóval, 400 ezer darabos palacktárral, csomagolóval szolgálta a borkereskedelmet. Az eredetileg 37 ágú pincében több mint 1 millió liter bort tároltak. Külön ipari vágány is vezetett hozzá. 1990 után a Tokaj Kereskedőház Rt. eladta, többször gazdát cserélt. Sajnos napjainkban üresen állnak pincéi, felépítményei.

A helyi hagyomány szerint Szepsi Laczkó Máté református prédikátor készítette a világon az első aszúbort az újhelyi Oremus-dűlő terméséből. Ennek emlékezetét őrzi a “Bortemplom”.  Az ősi helyi borkultúra tanúi a Bortemplom alatt húzódó pinceágak. Sátoraljaújhely híres borpincékkel rendelkezik még, közöttük a zsólyomkai és az ungvári pincékkel.

Sátoraljaújhely az egyetlen város a világon, ahol templomot emeltek a bornak.

Parkolás, közlekedés: busz parkoló

Sátoraljaújhely

Sátoraljaújhely, Fasor u. 18, 3980 Magyarország

View larger map
Éves nyitva tartás:

ZÁRVA!

Napi nyitva tartás:

ZÁRVA!

Related Posts

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, a böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásoktól, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú sütik blokkolása hatással lehet a weboldalunk és az általunk kínált szolgáltatások élményére.