Scroll Top

Széphalom

A falu közigazgatási szempontból Sátoraljaújhely része, és a várostól mindössze két kilométer távolságra fekszik. 1440-ben említik először Kisbányácska néven. Nevét és ismertségét egykori lakójának Kazinczy Ferencnek köszönheti, aki a falut elnevezte Széphalomnak, s melyet 1886-ban hivatalosan is felvett a település. Kazinczynak köszönhetően Széphalom a magyar irodalmi-politikai gondolkodás egyik központja lett.

A nagy nyelvújító emlékét őrzi az egykori Kazinczy kúria parkjában – Ybl Miklós tervei alapján – épített emlékcsarnok, ahonnan nyílegyenes sétány vezet az öreg fák között Kazinczy Ferenc sírjához. Az ide látogatók hangját gyakran hallani Széphalom más részein is, ugyanis a sír mellett hagyománnyá vált a magyar himnusz eléneklése.

Már több, mint 10 éve új, országosan egyedülálló beruházás történt a Kazinczy kert szomszédságában lévő egykori birtokmajor területén. Az emlékcsarnoktól 50 méterre építették meg ugyanis A Magyar Nyelv Múzeuma impozáns, modern, de mégis patinás kisugárzású épületét. A múzeum meglepően változatos és szórakoztató bejárása, az interaktív, vagy éppen saját kézimunkánkat is igénylő elemei több órán keresztül rabul ejtik az embert.

A régen még Szépkiejtési versenynek nevezett Édes anyanyelvünk nyelvhasználati versenyre, a jelenlegi országhatárokon túli magyarajkú diákok is szép számmal eljönnek. A rendezvény záróeseménye, ill. a díjak átadása – a régi hagyomány szerint – az emlékcsarnok előtti nyitott parkrészen történik.

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, a böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásoktól, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú sütik blokkolása hatással lehet a weboldalunk és az általunk kínált szolgáltatások élményére.