Scroll Top

Rudabányácska

A település neve régebben Bányácska, Szépbánya volt, az itt található arany és ezüst bányászatra utalva. Károly Róbert uralkodása idején arany és ezüst bányászat kezdődött, s virágkora a 14-15. századra tehető. Az 1700-as években érkezett kárpátukrán telepesek templomot emeltek, mely ma is község egyik legszebb műemléképülete. Az 1974-ben aranybányáját újra feltárták, járatait évente néhány alkalommal megnyitják a nagyközönség számára is.

Rudabányácska most egy tót nemzetiségi falu, mely Sátoraljaújhely településrésze és a várostól kb. 3 km-re fekszik. A patakokban, növényekben és állatvilágban gazdag festői völgykatlanban szintén a turistáknak kedveznek a körülmények. Bakancsos- és kényelmesebb turista egyaránt megtalálja itt a neki megfelelő szálláshelyet, melyek közül legismertebb a tavak partján elterülő Smaragdvölgy Pihenőpark, a Tündérvirág Vendégház és a Kéktúra mentén épült Napsugár Vendégház. A falu kulturális életének mozgatója a Szépbánya Egyesület, akik példa értékűen gondoskodnak a helyi lakosságról, és – ha már itt vannak – a turisták pihenéséről és szórakoztatásáról.

Gyönyörű, nyílt terepes sétával közel van Széphalom, de az erdei ösvényeken, vagy éppen az kacskaringós erdei autóúton Károlyfalva is könnyen elérhető. Előszeretettel szállnak meg itt azok a turisták, akik a Zemplén Kalandpark attrakcióit jönnek kipróbálni, hiszen a kalandpark akár gyalog, vagy kerékpárral is hamar elérhető a faluból.

Related Posts

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, a böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásoktól, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú sütik blokkolása hatással lehet a weboldalunk és az általunk kínált szolgáltatások élményére.