Scroll Top

Füzérkomlós

Füzérkomlós község a Zempléni-hegységben, Sátoraljaújhely vonzáskörzetében található település. Jól megközelíthető, szomszédjaival másodrendű utak kötik össze. Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten nedves, vízhozama, vízjárása szélsőséges. Itt ered a fürdőforrás. Környezetében erdőségek húzódnak.
A tatárjárás előtt is lakott, de feldúlják és szinte teljesen elpusztul az itt élő lakosság. A régebben Komlósként ismert település első írásos nyoma 1270-ből egy V. Istvántól származó adománylevél. Ekkor a füzéri várat, amelynek tartozékai között szerepelt Komlós, híveinek, Demeternek és Mihálynak adományozta.
Füzérkomlóson a környező falvakkal ellentétben a szlovák nemzetiségűek nem települtek le, magyarlakta falu marad. A füzéri uradalom, majd járás része lett. Története a füzéri vár sorsával fonódik össze. Birtokosai Perényiek, majd a Károlyi család birtokaihoz tartozik.
Értékes, mert itt található a Hegyköz fehérkő-bányája, amelyet a kiépített kisvasúton – amelynek végállomása – szállítottak az ország belseje felé.
Földrajzi elhelyezkedése kedvező, a környező falvak lakói közúton könnyen megközelíthetik.
1924-ben még kis lélekszámú, 282 lakost számol. (156 római katolikus, 39 görögkatolikus, 82 református lakja.) A gyermekek neveléséről, oktatásáról ekkoriban egy állami népiskola és egy állami általános továbbképző gondoskodott. A község körzeti feladatokat lát el, iskola (5 község), óvoda (4 község), körjegyzőség (3 község). Sajnos, a kisvasút 1980-ban megszűnt. Ezzel egyidőben a fehérkő-bánya is bezárt a tégla térhódításának következményeként. Lakosságszáma napjainkban 420 fő körüli.

Az aktív korúak elsősorban önkormányzati intézményeknél, az erdőgazdálkodásban és a Hollóházi Porcelángyárban dolgoznak.

A községben a vadászturizmus a meghatározó, a Fehér Szikla Varászház jelentős szerepet tölt be. Napjainkban megfigyelhető a falusi turizmus élénkülése, pl. a Piroska, valamint az Iván vendégház, illetve a közeljövőben várható újabb vendégházak nyitása.

A falu legkiemelkedőbb építészeti emlékei a római katolikus és református templom, melyeket az itt áthaladó kéktúra útvonalán megtekinthetnek az erre járó turisták.

A község infrastruktúrája folyamatosan fejlődik: Szociális Gondozó Központ, Teleház, Művelődési Központ, templomfelújítás, járda, iskolafelújítás. közösségi ház, új orvosi rendelő, fizikoterápiás helyiség és fogászati szoba könyvtár, valamint egy ifjúsági klub.

A turisztika és más társadalmi események egyre nagyobb szerepet játszanak a község életében. Az esküvők, konferenciák, vadászközösségek és turisták közkedvelt célpontja a lenyűgöző panorámájú Fehér Szikla Vadászház. Az aktív turizmus kedvelőinek ajánlatos kipróbálni egy lovas szekeres európai bölény park szafarit, ill. mindenképp érdemes megnézni a látogatók számára nyitott preparátum műhely, és a Postamúzeum termeit.

Related Posts

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, a böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásoktól, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú sütik blokkolása hatással lehet a weboldalunk és az általunk kínált szolgáltatások élményére.