Zsidó temető – a Csodarabbi sírja

3980 Sátoraljaújhely, Pataki utca 2.

Chászidok Zemplénben – Teietelbaun Mózes rabbi

Teietelbaun Mózes rabbi egy chászid rabbi volt. Kik is a chászidok?

A chászidizmus a népből fakadt mozgalom: Kelet-európában keletkezett a XVII. század közepén. Szefárd rítus szerint imádkoznak. Szigorúan megtartották a parancsokat, ugyanakkor nyilvánvaló örömmel, dallal, tánccal, énekkel és, a szeszes italt sem megvetve élték mndennapi életüket. Teietelbaun Mózes, ak 1808.-ban lett Sátoraljaújhelyben rabbi. Rabbi Mose Prezemyslben született (1759), ősei neves tóramagyarázók és halachikus tekintélyek. Sátoraljaújhelyben történt székfoglalója után (1808), itt is megszerkesztette a közösség tagjaitól elvárt kötelmeket. Főként a szombattartást és a rituális háztartást illetően. Ellene volt minden szabadon viselkedésnek, mely ekkortájt divat volt az ifjúság körében. Rabbiságának tizedik évében, már jól egybeforrt chászid közösség alakult ki. Sokan látogattak el tanulni Sátoraljaújhelybe a nagytekintéjű rabbihoz, még többen keresték fel kéréseikkel. Gyógyításainak híre messzire eljutott. Az egyik gyógyítása többszörösen is nevezetessé tette őt. Kossuth Lajosról van szó, aki gyermekkorában Sátoraljaújhelyen tanult a Piarista gimnáziumban.. A gyermek Kossuth Lajos megkapta az akkori kor egyik szörnyű betegségét, amit akkor torokgyíknak neveztek és a gyógyulás szinte reménytelen volt. A mama a lakásuktól nem messze lakó Cadikhoz (Igazhoz) fordult segítségért. A rabbi tanítványai feljegyezték, hogy a mester hetekkel ez előtt emlegetni kezdte, hogy Őt egy nagy ember fogja meglátogatni. Ehhez képest bevittek hozzá egy alélt beteg gyereket, akit a rabbi nagy tisztelettel fogadott. A gyermek torkát petróleummal ecsetelte, ehhez, a nevét, tartalmazó áldást mondott. A gyermek meggyógyult és a mama ekkor már az apával ment a gyermekért. A rabbi közölte az apával, hogy “egy nagy embert adtak az országnak, az egész nemzet zászlaját fogja vállain hordozni.”

A Mose jesivájában sokan fordultak meg. Ifjak és idősek egyaránt, mindenki, aki tanulni vágyott. Magyarországról és külországból egyaránt. Egyik ilyen látogató Komáromból érkezett, Alexander rabbi. Aki itt tartózkodása közben egy szombatot követően rosszul lett és meghalt. Itt temették el. És amikor eljött az Újhelyi rabbi ideje is, úgy rendelkezett, hogy Alexander rabbi közelébe temessék. Teietelbaun Mózes 82 évesen adta vissza lelkét teremtőjének 1842. június 16.-án (Tamusz hó 28.-án) szent szombat napján. Ezrek vettek részt a temetésen. Szeme nem homályosult el és szellemi frissessége soha nem hagyta el. Három héttel később a Szentegylet elhatározta, hogy sírja fölé építményt, (Ohelt) emelnek, ami átalakítva ugyan, de az eredeti köveket tartalmazva ma is áll. Benne három sír található, Mózes rabbi, a felesége (Rebecen) és Alexander rabbi sírja. A sírok előtt ládák találhatók, amibe a hívek cédulákon kívánságaikat kéréseiket juttatják el ma is a rabbihoz. A temető mindenki által látogatható, a helyhez méltó öltözetben, a férfiak részére sapka kötelező, az asszonyoknak szintén illik elfedni a fejüket és vállukat. A lányok részére csak a vállak elfedése illő, számukra a kendő nem kötelező.

Telefon:
+36 30 874 2293
E-mail:
Közösségi elérhetőség:
Elhelyezkedés: városi
Parkolás, közlekedés: parkoló a létesítmény előtt

Sátoraljaújhely

Sátoraljaújhely, Esze Tamás u. 83, 3980 Magyarország

View larger map
Éves nyitva tartás:

Sábeszkor nem látogatható.
Sábesz ideje: péntek napnyugtától szombat napnyugtáig. A zarándoklat résztvevőit nem lehet zavarni.

Napi nyitva tartás:

Telefonos egyeztetés alapján.

Related Posts

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, a böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásoktól, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú sütik blokkolása hatással lehet a weboldalunk és az általunk kínált szolgáltatások élményére.
X