Scroll Top

Kazinczy emlékliget

3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.

Kazinczy Dániel (Kazinczy Ferenc nagyapja) 1739-ben vette zálogba dr. Perényi Antalnétól. Ezért Kazinczy Ferenc gyermekkora és ifjúsága jelentős részét itt töltötte. A legfogékonyabb gyermekkor, a jellemformáló idő, az ifjúkori évei, méltatlan feledésbe borítva és háttérbe szorítva, a kevésbé ismert abaúji – zempléni falucskához, Alsóregmechez kötik a költőt. Itt van a szülői ház, ahonnan először próbálgatja szárnyait az ifjú, a Bózsva és a Ronyva völgyében, bárha ennek nincs “halma”, mégis, a fiatalkorban ez az otthon, a menedék.

A Kazinczy-kúria helyét napjainkban egy emlékhely jelöli. A község központjában kapott helyet a Kazinczy-emlékliget, melyből kiemelkedik a Kazinczy Ferencet ábrázoló szoborportré (Pál Mihály alkotása).

Telefon:
+36 47 521 236
E-mail:
info@nyelvmuzeum.hu
Közösségi elérhetőség:
Parkolás, közlekedés: parkoló a létesítmény előtt

Sátoraljaújhely

Sátoraljaújhely, Kazinczy u. 275, 3988 Magyarország

View larger map
Létesítmény felszereltsége: mozgássérülteknek részben akadálymentesített
Napi nyitva tartás:

Hétfő kivételével mindennap.
Nyári nyitvatartás: április 1-től, 9-től 17-ig
Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig

Related Posts

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, a böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásoktól, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú sütik blokkolása hatással lehet a weboldalunk és az általunk kínált szolgáltatások élményére.