Kazinczy Ferenc Múzeum

3980 Sátoraljaújhely, Dózsa György u. 11.

Tartalmas és szórakoztató kirándulást keres?

Várjuk Önöket állandó kiállításainkkal, folyamatosan megújuló időszakos tárlatainkkal és rendezvényeinkkel. Kiállításainkhoz tárlatvezetés igényelhető. Múzeumpedagógiai foglalkozásokon való részvétel előzetes egyeztetés alapján lehetséges. Múzeumi boltunkban kiadványok és ajándéktárgyak is kaphatók. Tekintse meg kínálatunkat személyesen!

Mindezt egy helyen, Újhelyen.

Épülete
A múzeum Sátoraljaújhely egyik legszebb, műemlék jellegű épületében kapott helyet. Főhomlokzata forgalmas útra néz, bejárati kapuját toszkán oszloppár és fölötte kiugró erkély díszíti. Az épületet 1827-ben építtette Sennyei Károly klasszicista stílusban. 1834-től a reformkori nemesi ellenzéket összefogó Zempléni Casino Társaság működött falai között. 1894-ben kibővítették és eklektikus stílusban átalakították, ekkor képezték ki belső udvarát is. 1950-ig a Városháza otthonául szolgált, majd szlovák tanítási nyelvű általános iskola céljára használták. 1990-ben a Kazinczy Ferenc Múzeum kapott benne helyet. Az épület falán lévő emléktábla tanúsága szerint „E házban tartózkodott Petőfi Sándor 1847. július 10-én Kazinczy Gábor vendégeként.”

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum három különböző témájú állandó tárlattal várja a látogatókat:

Egy eltűnt vár nyomában – Régészeti kutatások a sátoraljaújhelyi Várhegyen
2007-ben kezdődött meg az a nagyszabású régészeti kutatási program, melynek célja a teljesen elpusztult újhelyi vár maradványainak feltárása. A pusztán írott forrásokból ismert, tatárjárást követően felépült, s az 1540-es években romba dőlt jelentős alapterületű vár ásatásának első eredményeiről számol be az Egy eltűnt vár nyomában – Régészeti kutatások a sátoraljaújhelyi Várhegyen című kiállítás. A látogatók megismerkedhetnek a vár fordulatokban gazdag történelmével, s a régió középkori históriájában betöltött jelentős szerepével. A feltárással párhuzamosan zajló tudományos feldolgozás kulisszatitkai mellett a kiállítás közérthető módon mutatja be a régészet sokrétű módszertanát. Műfaját tekintve szokatlan tárlatról van szó, hiszen egy folyamatban lévő kutatás pillanatképei elevenednek meg, egyre változó és bővülő módon. Az évről évre mind jobban kibontakozó falmaradványok, előkerülő leletek mozaikkockáiból a látogató szeme előtt tárul fel egy teljesen ismeretlen zempléni vár, így azoknak is érdemes időről-időre újra felkeresni a kiállítást, akik egyszer már látták azt.

Erdőjárók kalauza – Zempléni tájak természeti értékei
A 2015-ben megnyitott Erdőjárók kalauza – Zempléni tájak természeti értékei című természetrajzi kiállítás az itt élők szemszögéből mutatja be a zempléni tájak természeti értékeit. A természet itt házhoz jön, hiszen egy lakás beosztását követve, négy teremre tagolva prezentálja ezt a rendkívül gazdag és több szempontból különleges élővilágot. A lakás „előszobája” nem csupán az útnak induló túrázók felszereléseinek tárhelye, hanem a hegyvidék jelenlegi tájképének geológiai előzményeit is bemutató kiindulópontként szolgál. A „konyha” az itt élők legfőbb értékének számító szőlős és gyümölcsös kertek helyszínéül szolgál. A „fürdőszoba” emlékeztet arra, hogy mennyire fontos elemünk a víz. A „nappali” jellegéből adódóan nem csupán a pihenés, az elmélyült gondolkodás, hanem az erdő élővilágának bemutatóhelye is. A kiállítás igyekszik a látogatót minél több érzékszervén keresztül bevonni a kiállított értékek megismerésébe: természeti jelenségek és élőlények hangjai hallhatóak a minden teremben elhelyezett audió-berendezéseken, számos tapintható felület és kézbe fogható játékelem áll rendelkezésre, szaglásunkat is tesztelhetjük különféle gyógynövények és fűszernövények felismerése közben.

Várjuk Önt szeretettel!

 
 
Telefon:
+36 47 322 351
E-mail:
info@kazinczymuzeum.hu
Elhelyezkedés: városi, városközpont

Sátoraljaújhely

Sátoraljaújhely, Dózsa György u. 11, 3980 Magyarország

View larger map
Létesítmény felszereltsége: mozgássérülteknek részben akadálymentesített
Napi nyitva tartás:

Kedd-Vasárnap: 9-17 óráig
Hétfő: ZÁRVA

Kapcsolódó tartalmak

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, a böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásoktól, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú sütik blokkolása hatással lehet a weboldalunk és az általunk kínált szolgáltatások élményére.
X