Kazinczy Ferenc emlékcsarnok

3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.

1859-ben, Kazinczy Ferenc születésének századik évfordulóját lelkesen megünnepelte az elnyomás éveiben sokáig elnémított Magyar Tudományos Akadémia. A Nemzeti Múzeumban kiállították szobrát, Orlai Petrich Soma nagy táblaképét, október 27-én Eötvös József, Szász Károly, Toldy Ferenc és Tompa Mihály közreműködésével emlékünnepséget tartottak, este pedig a Nemzeti Színház díszelőadással tisztelgett Kazinczy emléke előtt. December 30-án sikerült Széphalmon is megszervezni az ünnepélyt. A megemlékezés – tíz évvel a szabadságharc bukása után – szinte nemzeti tüntetéssé vált, a tömeg elénekelte az önkény által tiltott Himnuszt és Szózatot.

A pesti Kazinczy-ünnepség kapcsán születet az indítvány, hogy széphalmi birtokát, ahol élt és meghalt, meg kellene venni, nemzeti emlékhelyként illenék fenntartani. Néhány hónap alatt 50 ezer forintot gyűjtöttek össze, megvásárolták, s az Akadémia nevére telekkönyvezték az egykori Kazinczy-tulajdont. A kor nagy építésze, Ybl Miklós 1862-ben el is készítette terveit, melyet a neves szakember, Szkalniczky Antal műegyetemi tanár dolgozott az eredeti terveket az adott viszonyokhoz és a rendelkezésre álló pénzügyi lehetőségekhez igazodva.

1873-ban adták át a kész neoklasszicista stílusú emléképületet, melyfaragott kőből készült és görög templomot utánoz. . Több egykorú portréról néz le ránk Kazinczy. A kiállítás szemléletes áttekintést ad a küzdelmes életpályáról, s több érdekes alkotást mutat be az életműből.

Telefon:
+36 47 521 236
E-mail:
info@nyelvmuzeum.hu
Közösségi elérhetőség:
Parkolás, közlekedés: parkolás biztosított a létesítményhez tartozó udvarban

Sátoraljaújhely

Sátoraljaújhely, Ybl Miklós u. 8, 3988 Magyarország

View larger map
Napi nyitva tartás:

Hétfő kivételével mindennap.
Nyári nyitvatartás: április 1-től, 9-től 17-ig
Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig

Related Posts

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, a böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásoktól, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú sütik blokkolása hatással lehet a weboldalunk és az általunk kínált szolgáltatások élményére.
X