Scroll Top

Rövid túra a Longban

Sátoraljaújhely tipikus peremvidéki település, ahol találkozik a hegyvidék az alfölddel. Ennek köszönhető különleges klímája, faunája és ezért lehetséges, hogy egy viszonylag kis területen fellelhetők a hegyvidékre és az alföldre jellemző természeti adottságok. 1-2 kilométeren belül megtapasztalhatjuk a hegymászás, vagy éppen a folyami evezés élményét is. Most nem a hegyeket fogjuk járni, hanem a vízivilág kellős közepébe zarándokolunk. A túra gyalog kb. 4-5 órát vesz igénybe, de kerékpárral töredékidő alatt teljesíthető. Induljunk hát a Long erdeibe!

Sátoraljaújhelyből Sárospatak felé haladva a lámpás kereszteződésnél balra, a vasúti átjáró után közvetlenül jobbra két töltés közül is választhatunk. Aki a Berecki úton áthaladva a Ronyva-Bodrog összeömléshez kíván eljutni válassza a balra futó aszfaltozott töltést, de aki velünk tart, a jobb oldali földutat válassza! Mindjárt az elején találkozhat egy információs táblával, mely azt jelzi, hogy 2019-ben itt egy tanösvény kialakítására került sor.

Már a töltés eleje is nagyon érdekes, ugyanis egy szivattyúház (vízátemelő), egy töltés alatti átfolyó, és a Bibérc tóhoz vezető, tavakat megszégyenítő élővilággal nyüzsgő holtág máris megállásra készteti az embert.

Minden töltés felhajtónál sorompók vannak, melyek általában nyitva vannak. Egy-egy ilyen baloldali lehajtó a már említett Bibérc ill. a Long különböző pontjaihoz vezet. Ha van rá elég idő, érdemes bejárni ezeket a kitérőket is. Az embernek olyan érzése van, hogy hamarosan megpillantja Matula bácsit a Tüskevárból. Mi most nem követjük a tanösvényt, azaz nem megyünk le a Kapronca északi oldalán. Továbbmegyünk a töltésen, és egy hosszú egyenest követő balkanyarnál jobbra letérünk a töltésről. Előtte viszont számítsunk arra, hogy őzek legelésznek a töltés mentén, és a madársereg, no meg a békák hangjától néha egymás szavát sem érteni. A töltést elhagyva először egy csertölgy uralta úton haladunk, majd kb. 50 méter után balra feltűnik a balról simafenyőkkel kísért út.

A Long erdő egyetlen fenyősora nyílegyenesen vezet a Kacsa-tóhoz, ahol egy pihenő fogad bennünket. Lehet, hogy egy kis vízparti bozóton át kell verekednünk magunkat, de ha szerencsénk van, szürke gém, fehér kócsag, gólya vagy éppen tőkésréce is fogad bennünket. A pihenőtől – ha a fenyősor felől nézzük – jobbra folytatjuk az utat a Kapronca déli végéhez.

Az út kétfelé ágazásánál jobbra kanyarodunk, és átkelünk a szebb időket is látott kőhidacska romjain. Továbbra is jobbra tartva már a Kapronca ellenkező, azaz D-Ny-i oldalán találjuk magunkat, ahol újra olvasgathatunk információs táblákat, ill. kb. 200 m séta után megérkezünk a Kapronca partjára épített kilátóhoz, és pihenőhöz. Ez egy csomópontnak számító helyszín, ahonnan Sárospatakra, a Hosszú tóhoz, vagy éppen Bereckibe is eljuthatunk.

Az információs táblák némelyikén térkép is van, így érdemes azokról is tájékozódni. Itt csodálatos fotókat lehet készíteni, ugyanis a Kapronca elképesztően változatos, szinte őserdei hangulatot varázsol szemünk elé. Érdemes elolvasni ill. megnézni az információs táblákat, ugyanis szükség lehet rájuk a Long további részeinek felfedezéséhez.

A kilátótól az erdő felé vezető széles út mellett áll a Mária fa, mely sajnos az idén befejezte 250 évnél is hosszabb életét. Az erdőn át a Kapronca felé közelítve egy nálánál is nagyobb, még élő nyárfa áll, melynek méreteit a hozzá támasztott kerékpár érzékelteti. A Mária fa mellett vezető úton egyenesen végig haladva a Hosszú-tóhoz érünk, mely a Long legnagyobb összefüggő vízfelülete. Mai túránk idáig vezetett. Innen – amerre jöttünk – visszaindulhatunk a városba.

A Longban április közepén kezd virágozni a tőzike, majd a gyöngyvirág. Az ősz beálltával pedig remek gombázó hely. A terület Natura2000 védettség alatt áll, ezért fokozottan ügyeljen mindenki arra, hogy a lehető legkisebb emlékét hagyja itt annak, hogy itt járt.

Ha valaki szeret fotózni, vigyen magával pót-akkumulátort, mert valószínűleg nem győz majd kattintgatni. Javasoljuk, hogy még a nyár beállta előtt látogassátok meg a Long erdőt, ugyanis az esők hatására igazi dzsungellé tud válni. Árvizek alkalmával a Néma-hegyi töltésről kenuval is be lehet járni a Longot, mely – nem túlzás – mennyei élmény. Szeretettel vár benneteket a Longban a képen látható újdonsült barátunk is. Kellemes túrázást kívánunk!

Kérünk minden idetévedő túratársunkat, hogy ossza meg ezt a túránkat is, hogy minél többen ki tudjanak szakadni az egyhangú. városi mindennapokból!

Köszönjük!

Related Posts

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, a böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásoktól, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú sütik blokkolása hatással lehet a weboldalunk és az általunk kínált szolgáltatások élményére.