Scroll Top

Kerékpáros túra ajánlatok

Az aktív turizmuson belül kitüntetett helyet foglal el a kerékpározás. Sátoraljaújhely az egyik legjobb kiindulópont a környékbeli kerékpáros túrákhoz, legyen az országúti, city, vagy hegyi kerékpár. Sőt, a városban a bmx, vagy a trial kategória bringásainak is van kiépített pálya. Most csak szemezgetünk a túralehetőségek között, de ha még több túrára vágyik valaki, az telefonon, vagy személyesen mindenképp informálódjon a Zemplén Tourinform Irodában.

 

1. Egy kör Sátoraljaújhely hegyei körül

Induló állomásunk akár a város végén található Zemplén Kalandpark is lehet, melynek bemutatására most nem fecsérelném az időt. A kerékpározást megszakítva napokat el lehet itt tölteni az attrakciók kipróbálásával. A kalandpark alsó állomását elhagyva Rudabányácska felé vadregényes erdei úton át Károlyfalvára érve érdemes kitérőt tenni a Megyer-hegyi tengerszemhez. A faluból már kiépített kerékpárúton csoroghatunk Sárospatakra. Közben viszont útba esik Végardó, ahol a meleg vizű termálstrandon kilazíthatjuk kőkemény vádlinkat. Sárospatakon a Rákóczi-vár az ágyúöntő műhellyel érdekes időkitöltő program, melynek végeztével az ország egyik legszebb kerékpárútján kerekezhetünk vissza Sátoraljaújhelyre. A város tele van látnivalókkal, így nehéz beosztani az időt. A Kazinczy Múzeum „Erdőjárók kalauza” c kiállításánál, vagy a Börtönmúzeumnál jobb esőprogramot ki sem találhatnánk. Aki Sátoraljaújhelyen jár, annak kötelező program a hegyi kerékpárral is végig járható, a trianoni nemzetcsonkításnak emléket állító Magyar Kálvária sétány.

Érdemes szálláshelyet is a városban keresni, ugyanis innen csillagtúra jelleggel bebringázható az egész Zemplén és Bodrog-köz. Még a mai Szlovákia területén lévő Borsiban felújított kastély (II. Rákóczy Ferenc szülőháza) is csak 3 km-re van a várost kettészelő határtól.

 

2. Sátoraljaújhely – Mikóháza – Alsóregmec – Alsómihályi (Szlovákia)

A Zempléni-hegység peremén a Sátoraljaújhely-Alsómihályi közötti 13,5 km-es kerékpárutat 4 pihenőhellyel és 6 információs táblával egy igazán könnyed kis túra.

Sátoraljaújhelyt Észak felé elhagyva Széphalomba hajtunk a kerékpárúton, ahol A Magyar Nyelv Múzeumát vétek kihagyni. A gond csak az, hogy ha egyszer belép ide az ember, nehezen szabadul. A következő falu Mikóháza, a Zemplén gyöngyszemének is nevezett település, ahonnan gyönyörű tanösvények járhatók be, akár kerékpárral is. A Fekete-hegyi tanösvényt nem javasolnám bicajjal meghódítani, de a Parlagi sas, vagy a Haris tanösvények már MTB-vel is megtekerhetők. Letérve a kerékpárútról Alsóregmecre (a Kazinczy család egykori birtokára) beérkezve északi irányba fordulunk, majd a Ronyva-patak völgyében tovább kerekezünk Felsőregmec irányába. Áthajtva a határon Alsómihályiba érünk. Ha szerencsénk van a turisztikai központ büféje és vizes blokkja növelheti a komfortérzetünket. Mivel nem hosszú a túra, akár egy kiadós ebéd is belefér a programba, mondjuk visszafelé a széphalmi Múzeumkert Vendéglőben.

 

3. Mikóháza – Pálháza – Rostalló

Mikóházát elhagyva továbbra is kiépített kerékpárúton száguldhatunk egészen Pálházáig. Ha van elég idő érdemes még Pálháza előtt – feltekerve a fekete fenyves szegélyezte úton beugrani a füzérradványi Károlyi kastély és parkerdő gyalogos bejárásához. A falu másik végén Pálháza közepébe gurulhatunk, ahonnan akár háromfelé is bicajozhatunk tovább. Füzér felé a kerékpárúton, Telkibánya felé Bózsván és Mátyás Király kútján keresztül, vagy – ahová mi is utazunk – Kőkapun át Rostallóra. Mielőtt elhagynánk Pálházát érdemes megnézni a középkori vízimalmot, és egyúttal venni egy kis friss pékárut a molnár boltjában. Pálházáról indul egy Bimbó nevű erdei kisvasút is Rostallóra. Ha nincs tele a vonat, felengedik a bicikliket is, így kényelmesebb befogadni azt a szép látványt, mely a Kemence-patak völgyében ránk vár, beleértve az erdészeti múzeumot a második megállónál. Nem mellesleg visszafelé így már csak gurulnunk kell, vagy 6 km-t. Ha egy kis gyalogtúra is belefér, érdemes megmászni a Páfrány tanösvényt, utána pedig meginni valami méreg drága italt Kőkapun az étteremben. Amúgy Rostallón szállás is igényelhető, mely azért fontos, mert innen elbűvölő helyekre vezetnek a túrautak, melyek nagy részét MTB-vel is teljesíteni lehet.

 

4. Pálházától a felső Hegyközbe

Akkor most nézzük Pálházáról egy másik alternatív útvonalat, és kerekezzünk tovább a Hegyközbe. Már csak a hangulatuk miatt nem bánja meg, aki Filkeházáról kitérőt tesz Füzérkajatára, vagy/és Pusztafalura majd „megmászva” a hegyet, felteker a Füzéri vár parkolójáig. A kondisabb MTB-sek még a jegypénztárt is célba vehetik. Eredeti útvonalunkat tartva Füzérkomlósra ereszkedünk le egy extrém meredek lejtőn, ahol a Fehér Szikla Vadászháznál jó eséllyel tehetjük magunkévá a Hegyköz legfinomabb ételeit.

Füzérkomlóst elhagyva ismét enyhe kaptató vár ránk, melyen a porcelánjáról híres Hollóházra érünk. Itt mindenképp be kell menni a porcelánmúzeumba, ahol – ha időnk engedi – megfesthetjük az egyszeri és megismételhetetlen porcelán remekművünket. Aki végzett, megfordítva a kerékpárját – a Füzérkomlós utáni emelkedőt leszámítva szinte tekerés nélkül hajthat vissza akár Sátoraljaújhelyig. Ez a túra programokkal együtt egy egész napot igénybe tud venni.

Related Posts

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, a böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásoktól, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú sütik blokkolása hatással lehet a weboldalunk és az általunk kínált szolgáltatások élményére.