Scroll Top

Zsólyomkai pincék

A Tokaj-hegyaljai világörökség területén – Sátoraljaújhely város központjától kb. 800 m-re található, az 1200-1400-as évek során kialakított zsolyomkai pincesor, amely télen, nyáron egyaránt várja az idelátogatókat.

A pincék a Magas-hegyi felvonóhoz és kilátóhoz, illetve a Szár-hegyre vezető út melletti völgyben találhatók, a lassan csörgedező Zsolyomka patak két oldalán helyezkednek el. Ez a gyönyörű környezet magyarországon, de talán a világon is egyedülálló ritkaságnak számít. A csodálatosan szép természeti környezet a területet körül ölelő erdő friss levegője, a csendet megtörő patak csobogása és nem utolsó sorban, a pincékben kóstolható minőségi és különleges minőségi borok- furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, a szamorodnik és a különböző puttony számú aszúk – felejthetetlen élmény nyújtanak a turistáknak és a bort kedvelő látogatóknak egyaránt.

A terület kiinduló, de kellemes végpontja is lehet azoknak a turistáknak, akik az innen megközelíthető magyarországon szintén egyedül álló Magyar Kálváriához, Országzászlóhoz és az ott lévő-zarándok helyhez-, kápolnához akarnak feljutni.

Ugyancsak innen lehet közúton megközelíteni a Magas – hegyi sípályát és az ország leghosszabb libegőjének középső állomását.

A közel harminc pincében a borkészítése -elsősorban – az ősöktől elsajátított módon történik, erről szüret idején -szeptembertől, október végéig- az idelátogatók saját maguk is meggyőződhetnek és megkóstolhatják a szőlő levét, a mustot is.

Már hagyománynak számít hogy a „Zsomolykai” Pincék Egyesülete a város Önkormányzata és közintézményei Simon, Juda napját – a hagyományos Tokaj-hegyaljai szüret kezdetét október 28. – a – megelőzően megrendezi a „ZSÓLYOMKAI NYITOTT PINCÉK „napját, hagyományos disznóvágással és kulturális programokkal egybekötve.

Related Posts

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, a böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásoktól, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú sütik blokkolása hatással lehet a weboldalunk és az általunk kínált szolgáltatások élményére.