Gyalogos túra ajánlatok

Ugrás ide:

Magas hegyi tanösvény

Fekete hegyi tanösvény

Fekete hegyi kilátó

Vadmacska tanösvény

Ősrög Tanösvény

Alsó-Hegyközi tanösvény hálózat

Haris tanössvény

Parlagi sas tanösvény

Bor és Pálinka tanösvény

Túraajánlatok

 

 

Magas hegyi tanösvényEgy 15 állomást magába foglaló tanösvény rendszer is kialakításra került, amely Zemplén csodálatos növény- és állatvilágát, geológia érdekességeit, történelmi, irodalomtörténeti értékeit hivatott bemutatni, akár komplex tanóracsomagok keretében is.

A természeti tanösvények tervezett rövid gyalogutak, melyek olyan természetes területeken vezetnek keresztül, ahol a látogató érdekes illetve fontos természeti vagy történelmi jellegzetességeket láthat és érthet meg útikönyv vagy magyarázó jelzések segítségével.

A vezető nélküli ösvényen a látogatót jelzőtáblák segítik, amelyek megmutatják a környezeti érdekességeket és együtt tartalmazzák a táj összes jellemző vonását

Állomások:

1. Széphalom Kazinczy-kert
2. Ülőfelvonó alsó állomása (Torzsás)
3. Síház – ülőfelvonó középső állomása4. Fejedelem-forrás
5. Vörös nyereg
6. Bükkös – tölgyes
7. Körtefa nyereg
8. Nagy-Nyugodó nyereg
9. Gejzírkő
10. Védett sziklafal
11. Magyar Kálvária
12. Szent István Kápolna
13. Boglyoska tető
14. Ungvári Pincék
15. Várhegy - Vár

 

Fekete hegyi tanösvény


Már a főútról meglátjuk a Fekete-hegyi tanösvényt jelző táblát, melyet autóval követve elérjük a falu pincesorát. Innen percek alatt elérhető a Fekete-hegyi tanösvény tájékoztató táblája, amelytől 6 állomásos kiépített tanösvényen visz az út. Minden állomásnál igényesen kialakított pihenő, tűzrakóhely és színes, esztétikus ismertetőtáblák fogadnak, melyek az egyes állomások közötti távolságokat és a szintemelkedést is feltüntetik.


A tanösvény teljes hossza 3,5 km, emelkedési szintje 410 m. Megismerhetjük a környék állat-és növényvilágát is, a fákon kihelyezett költőodúk pedig nemcsak a madarak, hanem az egyre ritkuló, veszélyeztetett denevérfajok védelmét is segítik. Az út első 2/3-a közepesen emelkedik, szurdokon, vízmosásokon vezet egyre magasabbra, de a 4. állomástól meredek és megerőltető szakaszra számítsunk, ezért kisgyerekkel, nagymamával, babakocsival nem ajánlott nekivágni!

 

Fekete hegyi kilátó


A falutól 3 km-re magasodik a Fekete-hegy, amelynek a tengerszint felett 581 méter magasan lévő csúcsán az államalapítás millenniumának évében avatták fel a rendkívüli körpanorámát nyújtó kilátótornyát. A 13 m magas fakilátóból pompás, lenyűgöző panoráma nyílik a Hegyközre és a medencét körülölelő hegyekre. Északnyugat felé mint egy terepasztalon sorakoznak a falvak, fölöttük koronaként ül a füzéri vár, mögötte a Nagy-Milic csoportja. Nyugat felé Abaújba látunk át, a Cserehát északi dombhátain túl a messzeségben a Szlovák-karszt magaslatai kéklenek. Északkeletre a Ronyva völgyének Szlovákiába eső falvai látszanak.

 

Vadmacska tanösvény


A Vadmacska tanösvény Alsóregmec Fedor-tanyai buszmegállótól indul. Az első feladat a Bózsva-patakon való átkelés. A patakban pisztráng, fejes domolykó, petrényi márna, sujtásos küsz, tiszai ingola, kövi csík, fenékjáró küllő honos.

Innen az Alsóréten keresztül, követve a vadmacska jelzést, egy erdészeti feltáró úton érünk be az erdőbe, a rét fölött megpillanthatjuk a vadászó parlagi sast, melynek védett állományából (Magyarországon 70 pár) 1 pár a környező erdőben fészkel. Az úton felfelé két oldalt akácosokat találunk feketefenyő, gyertyán, illetve tölgy eleggyel. Az akác a Zempléni-hegyben tájidegen fafaj, ezért visszaszorítása indokolt, bár tavaszi sétánk közben érezhető akácvirág illat nem éppen erre sarkal.

Az úton elérünk egy elágazásig ahol jobbra fordulunk, itt egy galagonyával benőtt réten, szűk gyalogösvény vezet le a festői Debra-völgybe. Itt található a Debrai-pihenőhely ahol a forrásnál szomjunkat csillapíthatjuk, a tűzrakóhelyen sütött szalonna után. Az itt található kis réten labdajátékok játszhatók, a vadregényes helyen megbúvó halastóban horgászásra is nyílik alkalom. (A horgászat engedélyhez kötött, napi jegy Pálházán a Sport-Büfében váltható.) Innen egy rövid, de meredek kaptató után balra fordulunk, majd a gerincélén végig haladva, egy erdeifenyves mentén érünk ki egy piciny tisztásra, követve a vadmacska jelzést. A fenyves végénél levő tisztásnál a bal oldali utat válasszuk, mely egy meredek hegyoldalba vágott erdészeti közelítő nyomon visz el minket a Mélyúti kapunál található vadetető helyig, itt ha óvatosan közelítjük meg - a Zempléni-hegységben található négy nagyvad közül, bármelyiket megpillanthatjuk.

Az útelágazásnál jobbra fordulva utunk a Tölgyes-bérci pihenőhöz jut ki, amely a Fekete-hegyi tanösvény egyik állomása. Innen két irányba is mehetünk, az egyik a Fekete-hegyi kilátóhoz, másik Mikóházára visz.


 

Ősrög Tanösvény


A tanösvény Magyarország legidősebb felszíni kőzeteit, a földtörténeti előidőben (kb. 900 millió éve) képződött kvarcit kőzeteket, permokarbon (285-375 millió éves) homokkövet, konglomerátumot és csillámpalát, valamint az Ősrög kőzeteit keresztező, a Zempléni-hegység kialakulásakor keletkezett fiatal (11-14 millió éves) riolittufát mutatja be. Bemutatásra kerülnek a terület kulturális, történelmi és természeti jellemzői: tufából épült gazdasági épület és lakóház, Árpád-kori templom, kálvária, a határsáv erdői


 

Alsó-Helgyközi tanösvény hálózat

A Haris, Parlagi sas és Pálinka tanösvények közös kiindulópontja Mikóházán, a történelmi pincesorhoz vezető út mellett, az egykori mázsaháznál található.
Letölthető térkép pdf formátumban (21 Mb).

Haris TanösvényA Haris és az újonnan épült gáton haladó Kis Haris tanösvény a Bózsva parti élőhelyeket az erdő mélyén megbúvó forrást, vagy a nyílt legelőket érintve meglepően változatos, egyben kényelmes túrát jelent.


 

Parlagi sas TanösvényA Parlagi sas tanösvény teljes keresztmetszetét nyújtja a zempléni tájnak. Mesés völgyeken, csodálatos panorámás fennsíkon, vagy éppen hangulatos erdőkben halad. A Haris és a Parlagi sas tanösvény teljes bejárásának része a hegyközi kerékpárút is, de ami a legfontosabb, mezítláb, vagy gumicsizmában át lehet kelni a Bózsván. A tanösvények bejárását erdei bútorok, szalonnasütő helyek, esőbeállók, madárlesek, a Zemplén élővilágát bemutató információs táblák és útjelző táblák teszik mégemlékezetesebbé.

 

Bor és Pálinka Tanösvény

A Pálinka tanösvény az egykori gyümölcsös és a jelenleg is művelés alatt álló szőlőbirtokok és pincesorok érintésével már erősebb lábakat igényel. Változatos, szép panorámát is nyújtó kirándulás, mely egy rövid szakaszon a Parlagi sas tanösvénnyel egy nyomvonalon tér vissza a faluba.


 

Túraajánlatok1. Libegõvel fel a Magas-hegyi kilátóba A Kilátótól jelzett (felfestett) utak vezetnek kinek -kinek erejéhez mérten útszakaszok megtételéhez. (A túratérkép A Zempléni-hegység (északi rész) , vagy a könnyen kezelhetõ útikönyvet
(a Zempléni-hegység (turistakalauz és útikönyv) a libegõ induló állomás pénztárában is megvásárolható.)2. Rövid túra: A hegy északi oldalán a Piros háromszög jelzését követve a 1. sípályát kétszer keresztezve a 2. sípályát érintve a Dobogóra érkezhet, ahol lehetősége van a melegedõ büféjében a hegyrõl levezetõ út 900 m fáradalmait is kipihenni. Ez minden gyakorlat és elõképzettség nélkül könnyen megtehetõ. Aki tovább kalandozna az alábbi lehetõségek szerint folytathatja útját:3. A Piros jelzést követve kelet felé a Rigó utcánál éri el a várost, majd a Görög templom és a Mártírok útján át csatlakozik a Kazinczy útra. Ez is ereszkedõ könnyû út, melybõl 1,1 km lejtõs földút, 850 m aszfaltozott épített környezetben. Összesen 2km.4. A Zöld jelzést követve északra a volt erdészház mellett érkezünk a Torzsás útra, jobbra haladva a Libegõ induló állomása, majd elhaladva a Hotel Hunor és a Libegõ-Büfé után a Kenyérgyári körforgalom következik. Ez a túra a hegyen 2,4 km a parkolóig és még további 600 m.a körforgalomig. Összesen 3km.


5.a. Nyugatra tart a Zöld jelzés és a piros jelzés. A zöld jelzést követve ereszkedõ föld (dülõút) a Rudabányácski temetõnél érkezik a faluba, majd tovább vezet az országos kék túrához. (Van egy kék négyzet leágazása a smaragdvölgyi horgász tavakhoz + 1,1 km.)
Összesen 1,8 km.


5.b. A piros jelzésen visszamehet a Kilátó alatti régi síugrósánchoz, majd tovább haladhat a Nagy Nyugodó irányába, ahol a kék kereszt jelzésû átkötõúton balra is, jobbra is továbbhaladási lehetõség nyílik. (balra fordulva 5c) Jobbra a Tatárka hegy irányába a Bányi-nyergen jut ki, Károlyfalva és Rudabányácska között az Országos Kék Túra útvonalára. A Vörös-nyeregnél szintén jobbra, folytathatja a zöld túrát, amely a Borz-hegy és a Régi Lõtér felett visz ki az Országos Kék Túrára. A zöld jelzés párhuzamosan tovább halad a kék jelzés útvonalán északi irányba, majd visszavezet Rudabányácskára, ahol már a 4.a túránál leírt zöld jelzésen most már hegynek felfelé haladhatunk vissza a kiinduláshoz, a Dobogóra. Összesen: 5,8 km


5.c. A kék kereszt jelzést elérve, és balra fordulva a Nagy Nyugodótól a Látófa, majd a Májuskúton keresztül érjük el a várost a Fejes I. utcán becsatlakozva a fõútra. Összesen: 1,75 km.


6.a. Jelöletlen túraúton a Székelykapun át vezetõ aszfaltcsíkon a Zsólyomkán lévõ Vinyicai Pincesorhoz jutunk, ez elõtt jobbra zöld jelzésen mehetünk a Kálváriára, a Kálváriáról továbbhaladhatunk és elérjük Látófát, majd a Nagy Nyugodót. Innen a 5.c -vel jelölt útvonalon is visszaérhetünk a városba. Összesen: 9,2 km


6.b Aki már elfáradt, és nem akar a Kálváriára menni, a Felsõ Zsólyomkán, a Tompa és Petõfi utcán visszajöhet a fõutcára. Összesen: 5 km


7. A legfáradtabbak a Libegõ segítségével visszajöhetnek az induló állomásra.

Március 2019
H K Sze Cs P Szo V
01
Dátum : 2019. március 1., péntek
02
Dátum : 2019. március 2., szombat
03
Dátum : 2019. március 3., vasárnap
04
Dátum : 2019. március 4., hétfő
05
Dátum : 2019. március 5., kedd
06
Dátum : 2019. március 6., szerda
11
Dátum : 2019. március 11., hétfő
18
Dátum : 2019. március 18., hétfő