Kerékpáros túra ajánlatok

Az aktív turizmuson belül kitüntetett helyet foglal el a kerékpározás. Sátoraljaújhely kitűnő kiindulópontja lehet a könnyed kerékpáros túráknak.
A hegyi kerékpárosok pedig a sátoraljaújhelyi Magas-hegy oldalában, Széphalom és Pálháza között, valamint a Mikóháza-Vilvitány-Felsőregmec háromszög vadregényes területén találhatják meg számításukat.

 

1. Sátoraljaújhely


Első állomásunk a város végén található Magas-hegyi-libegő lehet, mely az ország leghosszabb, sípályához kapcsolódó függőszékes felvonója. Miután a Magas-hegyi kilátóból megcsodáltuk a gyönyörű kilátást, a libegő induló állomásához visszatérve, kerékpárra szállva Rudabányácska felé vadregényes erdei úton át Károlyfalván át Sárospatakra juthatunk, ahol többek között a híres Rákóczi-várat tekinthetjük meg a Bodrog folyó partján. Sárospatakról Sátoraljaújhelyre kiépített kerékpárúton juthatunk vissza. Itt többek között megtekinthetjük a Kazinczy Ferenc Múzeumot (helytörténeti és időszaki kiállításokkal), a Városházán található Zemplén Levéltárat (július elejétől látogatható!), a trianoni békeszerződésnek emléket állító Magyar Kálváriát (macskaköves és erdei úton megközelíthető) és a nemrég megnyílt Börtön Múzeumot. A városban két kerékpárszerviz is található. Sátoraljaújhelyen gyalogos, ill. kerékpáros határátkelő található Szlovákia felé a Rákóczi út végén. Slovenske Nove Mestoba, vagyis Szlovákújhelybe érkezve Borsi (3 km) vagy Kassa (50 km) irányába folytathatjuk utunkat.

 

2. Mikóháza - Alsóregmec - Alsómihályi (Szlovákia)


A határon túli összefogás eredményeképpen Mikóháza és Alsómihályi (Szlovákia) Község Önkormányzata együtt valósította meg a Zempléni-hegység peremén a Sátoraljaújhely-Alsómihályi közötti 13,5 km-es kerékpárutat (4 pihenőhellyel és 6 információs táblával):
Sátoraljaújhelyet elhagyva Széphalom irányába kerékpárúton haladhatunk tovább, ahol a Kazinczy Emlékcsarnokot, valamint a 2008 áprilisán átadott Magyar Nyelv Múzeumát tekinthetjük meg (www.nyelvmuz.hu). Mikóházához érve a kerékpárút a faluba kanyarodik. A község elhelyezkedésénél fogva számos hegyi kerékpáros, illetve gyalogos túrázási lehetőség induló és célállomása, innen indul a Fekete-hegyi tanösvény is, mely kilátóhoz vezet. Alsóregmecre (a Kazinczy család ősi birtokára) beérkezve északi irányba fordulunk, majd továbbkerekezünk Felsőregmec irányába a Ronyva-patak völgyében. A község az Ősrög Tanösvény induló, illetve végállomása. A határhoz érve Alsómihályi oldalában egy információs központhoz érünk, ahol többek között büfé, WC és kölcsönző áll a túrázók rendelkezésére. Innen tovább folytathatjuk utunkat Alsómihályi községbe, illetve a továbbiakban Borsi (Rákóczi Kastély-Múzeum) vagy Kassa irányába.

 

3. Mikóháza - Vilyvitány - Pálháza


Mikóházát elhagyva alacsony forgalmú közúton folytathatjuk utunkat, a későbbiekben várható a kerékpárút kiépítése ebben az irányban. Jobbra letérve a főútról Vilyvitányba érkezünk, ahol egy lovasudvar szolgáltatásait vehetjük igénybe. Visszatérve a főútra Pálháza felé indulunk tovább, innen indul hazánk legrégebbi keskeny-nyomtávú kisvasútja is, amely a Kemence-patak völgyében Kishután és Kőkapun át Rostallóig közlekedik. A kisvonat 2. ipartelepi megállójánál megtekinthető az Erdészeti, Vadászati és Természetvédelmi Kiállítás, ásvány- és 60 gombafajt bemutató gyűjtemény. Rostalló a Páfrány tanösvény kiindulópontja (2 km), mely Kőkapura vezet vissza a Károlyi vadászkastélyhoz (jelenleg szállodaként üzemel).


 

4. Pálházától a felső Hegyközbe


Pálházáról további kerékpáros túrák kiindulópontja lehet, számtalan gyönyörű település található a Hegyközben. Füzérradványban a Károlyi kastélyt és arborétumot, Füzéren a várat, Hollóházán a Porcelángyárat és Múzeumot, Bózsván keresztül pedig Telkibányára érve az Érc- és Ásványbányászati múzeumot látogathatjuk meg.
 

Március 2019
H K Sze Cs P Szo V
01
Dátum : 2019. március 1., péntek
02
Dátum : 2019. március 2., szombat
03
Dátum : 2019. március 3., vasárnap
04
Dátum : 2019. március 4., hétfő
05
Dátum : 2019. március 5., kedd
06
Dátum : 2019. március 6., szerda
11
Dátum : 2019. március 11., hétfő
18
Dátum : 2019. március 18., hétfő