Várdai István és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Kategória
Koncert
Dátum
2020. augusztus 21., péntek 20:00 - 21:00
Helyszín
Városháza udvara - Sátoraljaújhely

A egykori fesztiválalapító Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye Sátoraljaújhelyen.

Milyen egyszerű mondat, de megélve az elmúlt félévet, tudjuk, ami eddig magától értetődő és természetes része volt az életünknek, most szinte ünnepi eseménnyé vált. A közönség számára elmaradtak a koncertélmények, miközben az előadók szinte oxigénhiányos állapotként élték meg az elmúlt időszakot, amikor nem töltődhettek a hangversenyek után kitörő taps boldogító érzésével.

Sátoraljaújhelyen végre együtt ünnepelhetjük a 250 éve született zeneszerzőt is, még időben pótolni tudjuk az emlékezés kimaradt pillanatait, és élvezni, hogy okunk van újra és újra meghallgatni remekműveit.

A zempléni közönség az elsők között részesülhet az élményből, amikor a színpadon együtt játszik a Liszt Ferenc Kamarazenekar és új művészeti igazgatója, Várdai István. Az együttműködés eredménye nem csak a szólista és a zenekar közös játékában nyilvánul meg, hiszen a csellóművész a 3. szimfóniában karmesterként is zenekara élére áll.

A koncert első felében elhangzó csellóversenyt egyesek szerint Schumann fiatalkori kézbalesetének köszönhetjük. A tehetséges zongorajátékosnak emiatt kellett hangszert váltania, és innen ered szorosabb ismeretsége a csellóval. Az 1850 körül keletkezett darab eredetileg a Konzertstück elnevezést kapta, mivel a három tételt szünet nélkül fűzte egybe a zeneszerző.


Beethoven és Napóleon

A művész rajongással dicsőített politikus példaképe bizonyára nem értesült arról, hogy miután császárrá koronáztatta magát, Beethoven csalódott dühében összetépte a 3. szimfónia kész partitúrájának címlapját, melyre korábban ezt írta: "Bonaparte". Ezután kapta a mű az Eroica elnevezést, és így vált a hősiességhez kapcsolódó érzések, gondolatok – öröm, fájdalom, dicsőség vagy bukás legnagyobb zenei megfogalmazásává.

 

Ö R Ö M K O N C E R T

 

Bartók Béla: Román népi táncok

Robert Schumann: a-moll csellóverseny, Op.129

– szünet –

Ludwig van Beethoven: 3., Esz-dúr („Eroica”) szimfónia, Op.55

 

 Liszt Ferenc Kamarazenekar

Művészeti vezető,
közreműködik és vezényel:
Várdai István – cselló

Koncertmester: Tfirst Péter

 

Jegyár: 3.000,-Ft
Augusztus 7-ig elővételi kedvezmény: 20 % .

(Rossz idő esetén a Latabár Színházban)

 
 

Dátum(ok)

  • 2020. augusztus 21., péntek 20:00 - 21:00
 

Powered by iCagenda

Január 2021
H K Sze Cs P Szo V