Kávéházi délutánok - Osztrák-magyar sapkajelvények

Kategória
Kulturális események
Dátum
2019. július 9., kedd 16:00 - 18:00
Helyszín
PIM - Kazinczy Ferenc Múzeum - Sátoraljaújhely
Telefon
+36 47 322 351

"Osztrák-magyar sapkajelvények az első világháborúban"

Érkezés: 15:30-tól (az előadás 16:00-kor kezdődik)
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum - Kazinczy Ferenc Múzeum, az “Újhely és a Nagy Háború” című kiállítás kávéházi enteriőrje

Előadó: Dr. Sallay Gergely főtanácsos, osztályvezető
HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Az osztrák–magyar katonai alakulatjelvények az első világháború tárgyi kultúrájának különleges és világviszonylatban is egyedülálló emlékei, amelyek 1915 tavaszán indultak hódító útjukra. A háború első napjaitól kezdve tömegesen előállított és forgalmazott hazafias és jótékonysági jelvények népszerűsége még javában tartott, amikor a hadszíntereken küzdő katonák a jelvényviselés új harctéri divatját teremtették meg. Ez elsősorban a vártnál hosszabbra nyúló frontszolgálat összekovácsoló erejének volt köszönhető. Az egyes parancsnokságok megrendelésére készülő jelvények képi ábrázolásai és feliratai egyaránt szolgálták a testületi szellem kifejezését és a közös harctéri élmények megörökítését. A tervezők igyekeztek a rendelkezésre álló kis felületen minél találóbban ötvözni az adott sereg- vagy csapattest történeti hagyományait és fegyvernemi sajátosságait az első világháborús szereplésükre utaló elemekkel.
Korabeli fényképek igazolják, hogy a katonák körében a jelvények nagy népszerűségnek örvendtek; nem-hivatalos mivoltuk dacára szinte szerves részei lettek az egyenruhának. A katonák szívesen díszítették velük sapkájuk mindkét oldalát és homlokrészét, de olykor zubbonyukat is. Leggyakoribb viselési helyükről a kis plakettek a sapkajelvény nevet kapták.
Az előadás ezt a gazdag és mind szakmai, mind gyűjtői körökben ma is igen népszerű tárgyi kultúrát mutatja be.

Az előadás mellett édesség, kávé, tea és limonádé is szerepelni fog a menüben!

A programra limitált számban kaphatóak jegyek 800 Ft/fő/rendezvény áron a múzeum pénztárában. Telefonos jegyfoglalásra az előadást megelőző 7 naptári napon van lehetőség (Tel.: +3647322351). Távolabbi időpontban esedékes előadásokra foglalást nem tudunk fogadni, ez esetben csupán jegyváltásra van lehetőség. A lefoglalt jegyeket kérjük, hogy legkésőbb a rendezvény kezdete előtt egy órával legyenek szívesek személyesen átvenni a múzeum jegypénztárában.

A jelentős érdeklődésre való tekintettel az időben át nem vett jegyeket a további érdeklődőknek értékesítjük.
Kérjük, hogy amennyiben foglalása él, de mégsem tud részt venni az eseményen, jelezze ezt nekünk! Köszönjük!

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

 
 

Dátum(ok)

  • 2019. július 9., kedd 16:00 - 18:00
 

Powered by iCagenda

November 2020
H K Sze Cs P Szo V